Keuze van een ebike

De populariteit van elektrische fietsen gaat in stijgende lijn, en dat weerspiegelt zich ook in het assortiment. Vandaag is het aanbod vrij ruim, waardoor kiezen dan weer moeilijk wordt. Is de prijs belangrijk? Is de levensduur van de accu iets om rekening mee te houden? Of geeft de wendbaarheid en stabiliteit voor jou de doorslag? Johan Cooymans van iBike Ekeren begeleidt je met zijn expertise door de ruime keuze aan e-bikes.

Aandachtspunten

Bij het kopen van een voertuig zijn er steeds een aantal aandachtspunten waar je op moet letten. Hetzelfde geldt voor de aanschaf van een elektrische fiets. Ze komen voor in verschillende kleuren, diverse prijsklassen en tal van technische specificaties. We overlopen de belangrijkste kenmerken die de keuze eenvoudiger kunnen maken.

Accu

De accu is de energiebron van de fiets en dus een belangrijk, zo niet het belangrijkste, element om mee rekening te houden. Er bestaan verschillende types batterijen die invloed hebben op de rijervaring.

Naast het type, is ook het vermogen een belangrijk aandachtspunt. Dat bepaalt hoeveel kilometer er kan worden afgelegd. Bepaal op voorhand waarvoor de fiets zal dienen. Gebruik je de e-bike om naar het werk te gaan of eerder om fietstochten in het weekend te doen? Je beslissing kan daarop worden gebaseerd.

Beslis ook meteen of je voor een uitneembare batterij kiest of niet. Indien er geen stopcontact aanwezig is op de plaats waar je de fiets zal plaatsen, dan is een uitneembare accu zeker aan te raden. Zo kan die gewoonweg binnenshuis worden opgeladen.

Motor

De motor van de elektrische fiets bepaalt hoe sterk je bij het fietsen wordt geholpen. Bij wet is bepaald dat het maximale vermogen van zo’n elektromotor maximaal 250 watt mag zijn. De meeste fabrikanten streven dan ook naar dit maximumcijfer, waardoor in de meeste gevallen het verschil miniem is. In combinatie met de fietsondersteuning levert de motorkeuze echter wel verschillen op.

Ook de positie van die motor kan een verschil maken. Zit die best in het voorwiel of het achterwiel? Of is de trapas de beste optie voor jou? Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar een ander artikel op onze website, dat volledig in het teken van de motorpositie staat.

De fiets zelf

Zowel de motor als de accu beïnvloeden tal van kenmerken van de fiets zelf. Door de aanwezigheid van deze twee zaken is een e-bike aanzienlijk zwaarder dan een traditionele fiets. Hou hier dus rekening mee, zeker wanneer je van plan bent om de elektrische fiets met de auto op een fietsdrager te vervoeren. Ook de wendbaarheid en stabiliteit, het aantal versnellingen of de remweg kan zeer verschillend zijn.

Al deze elementen brengen uiteraard ook een prijsverschil teweeg. Die kan al snel de hoogte ingaan, terwijl dat in jouw situatie misschien niet nodig is. Het is dus raadzaam om je voldoende in je keuze te laten begeleiden. Maar de belangrijkste doorslaggevende factor is echter nog niet vermeld: ga de e-bike ook in de winkel bekijken. Maak er een testritje mee. Op die manier kan je zelf aanvoelen of de fiets die jouw voorkeur draagt, ideaal is voor jou.

Johan is winkelverantwoordelijke van iBike Ekeren. Hij kent de fiets en de fietswereld door en door. Johan weet met de juiste vragen telkens de juiste kwalitatieve elektrische fiets voor te stellen. Zijn gastvrijheid maakt hem tot een graag geziene fietsenmaker in Ekeren en omstreken. Samen met zijn team heeft hij ervoor gezorgd dat vele pendelaars de overstap maakten van de auto naar de e-bike.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: