En de winnaar is…

GvA heeft gedurende een week onderzocht wat het snelste voertuig is om van de Grote Markt van Lier naar de Grote Markt van Antwerpen te geraken. De wedstrijd ging tussen de auto, het openbaar vervoer, de elektrische scooter, de koersfiets, de elektrische fiets, de wandelaar, de boot, de helikopter, de motor en de trein.

Vertragingen

Uiteraard heeft elk vervoersmiddel wel enkele nadelen op zijn traject. De auto heeft 100% last van de gekende files in en rond Antwerpen, de zoektocht naar een parking, de vele enkelrichtingsstraten in het centrum, … Deze zaken zorgen er voor dat de reisweg lang duurt, ook al is de afstand beperkt. De trein heeft een recht traject van Lier naar Antwerpen, hier zijn de grootste nadelen: de vertragingen en de wandeltocht van het station naar de grote markt. Als derde hebben we het openbaar vervoer (bus en tram), hier schuilt de lange reisweg in het overstappen en wachten op een volgende bus of tram. Het laatste vervoersmiddel is de elektrische fiets, deze heeft dan weer een beperkte maximumsnelheid van 25 km/uur (speed pedelecs kunnen sneller), het is wel mogelijk om deze snelheid aan te houden. Het voornaamste nadeel bij de fiets zijn de rode lichten. Je kan wel de kortste weg nemen, de stoplichten zullen je snelheid een beetje beperken.

Uiteindelijke winnaar

Elk vervoersmiddel werd wel ergens afgeremd, welk van deze behaalde ondanks alles het snelst de grote markt? Het snelste vervoersmiddel was de helikopter … niet voor iedereen toegankelijk uiteraard.

Waar was het écht om te doen?

Nadenken over hoe we ons verplaatsen. GvA is er in geslaagd zijn lezers ook zo ver te krijgen. De hele maand april hebben we ze allerlei bizarre voertuigen voorgesteld, elke reportage was ook een wake-up call: zou het iets voor mij zijn? Kan ik op een andere manier naar het werk?

Mobiliteit zal, zeker in de regio rond Antwerpen, nog jarenlang hét thema zijn. Het wordt stilaan voor iedereen duidelijk dat onze wegen vol zitten en we stikken in de vuile lucht. Bovendien lijden al te veel mensen onder stress en zijn er te veel doorgezeten ruggen en dikke buiken door te weinig lichaamsbeweging. Heel veel van die problemen hebben te maken met de manier waarop we ons verplaatsen. De snelste manier is niet altijd de beste.

Wij van iBike vinden het fijn dat de grootste krant in onze provincie de manier waarop we bewegen voortdurend ter discussie stelt. Nog van dat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: